Kan een lied de maatschappij veranderen

Als we protestsong zeggen, denken we al snel aan Bob Dylan die zijn Blowin' in the Wind al gauw door de burgerrechtenbeweging geannexeerd zag. Of aan Doe Maar met alles wat ze zouden doen voordat de bom zou vallen. Sunday, Bloody Sunday van U2 kwelen we mee terwijl we ons uitleven op de dansvloer. En Imagine van John Lennon is in ieders geheugen gegrift. Maar ook Pussy Riot, de Russische feministische groep zingt uit protest. Smockey, een rapper uit Burkina Faso, krijgt al zingend de heersende president van zijn troon. En wist je dat Beethovens Eroica eigenlijk een verdoken aanklacht is op de oorlog tussen Frankrijk en Oostenrijk ?

Wat is het verhaal achter deze protestliederen. Bereikten de makers van het lied wat ze wilden bereiken? Kon 1 lied een regime omverwerpen?

 

In drie sessies van telkens ongeveer twee uur neem ik de luisteraars mee doorheen de geschiedenis van de protestsong. Geïllustreerd met mooi beelden, prachtige verhalen, ontzettend veel boeiende muziek en teksten.

 

Tijdens elke sessie is er de mogelijkheid om mee te zingen met enkele toppers uit dat boeiend repertorium. Kort moment van aanleren, en daarna heerlijke karaokebar!